Zašto PSD2

Posljednjih godina došlo je do brojnih promjena na tržištu platnog prometa. Osim tehnoloških inovacija, došlo je i do izuzetnog rasta online, mobilnih plaćanja te novih načina plaćanja.

Iz tog razloga Europska unija (EU) je 2015. usvojila revidiranu Direktivu o platnim uslugama (Payment Services Directive, u daljnjem tekstu PSD2). Glavni ciljevi PSD2 su integriranje i optimiziranje europskog platnog tržišta, poticanje inovacija i konkurentnosti te unapređivanje sigurnosti elektroničkih načina plaćanja. Kao posljedica ovih promjena banke moraju prilagoditi i modernizirati svoje procese te IT sustave za međunarodna plaćanja. S druge strane ta akcija otvara veliku priliku tehnološkim kompanijama za ulazak u profitabilnu industriju plaćanja.

 

U 2016. PSD2 je stupio na snagu, a do početka ove godine države članice EU su ga morale su ugraditi u svoje zakonodavstvo. U Republici Hrvatskoj PSD2 je reguliran Zakonom o platnom prometu (ZPP).

PSD 2 u praksi

PSD2 za vas znači bolji pregled osobnih financija i sigurnije, inovativnije, bolje, brže i povoljnije digitalne usluge kroz uvođenje dvije ključne inovacije koje će poboljšati iskustvo vas kao potrošača - usluge pregleda računa (AIS) i usluge plaćanja (PIS).

Imate li račune u više banaka?

Želite li pristupiti svakom svom računu s jedinstvenog sučelja?

Od sad svim vašim računima možete pristupiti s jednog sučelja koristeći aplikativno rješenje odabranog vanjskog davatelja usluga treće strane (Third Party Provider, TPP). Odabranim aplikativnim rješenjem preko otvorenih sučelja banaka (Open API) imate pristup informacijama o svim vašim računima, bez obzira na banku u kojoj su otvoreni, kao i mogućnost iniciranja platnih transakcija na jednostavan i transparentan način uz visoke sigurnosne standarde.

Kreirajmo budućnost financijskih usluga zajedno

 

Jeste li Davatelj usluga treće strane (TPP) i želite se povezati s nama?

Ispunite online obrazac i prijavite se za pristup PSD2 danas.

Više informacija o implementaciji API-a možete pronaći ovdje.

Za detaljnije informacije te eventualnu potrebu prijave tehničkih poteškoća, obratite nam se putem e-mail adrese psd2.support@novahrvatskabanka.hr.

 

Izvještavanje i dodatne informacije

 

Posjetite Nova Hrvatska banka PSD2 portal na kojem su dostupne sljedeće informacije:

  • opis procesa povezivanja te pristupa testnim i produkcijskih okolinama,

  • informacije o razini usluga, prijavi grešaka te vremenima odziva,

  • praćenje dostupnosti i performansi sustava.

 

Saznajte više o PSD2 regulativi i nacionalnom standardu API-a na internetskim stranicama HUB-a.